Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
mleko 180-200 ml
drożdże świeże 50 g
cukier 75 g
żółtko jajek 2 sztuki
miód 1 łyżka
masło 35-40 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka

dodatkowo

kakao opcjonalnie
białko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe

Mąkę pszenną przesiać, z drożdży i szczypty cukru zrobić rozczyn. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz.

Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy kilkucentymetrowe kółka, które po dwa nakładamy na siebie. Jedno kółko może być nieco niżej. Niektóre kółka możemy posmarować białkiem i posypać kakaem z odrobiną cukru.

Nałożone kółeczka składamy na pół i po trzy wkładamy do jednej foremki na muffiny.

Pieczemy w 170-180 C do lekkiego zbrązowienia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 17.01.2017 20:50
pyszne domowe bułeczki
paniusiaewa 17.01.2017 20:34
Na pewno smaczne na śniadanko.
Urszula Świeca 17.01.2017 18:08
Swojskie najlepsze.))
Smaczna_B 17.01.2017 16:54
bardzo fajne.
2milutka 17.01.2017 13:07
smakowite ;)
Malinka 17.01.2017 12:26
Świetny pomysł! Bardzo apetyczny wypiek!
Futka 17.01.2017 11:10
Cudne i bardzo smakowite bułeczki
dodi 17.01.2017 10:57
ale pyszniutkie
jan_mag 17.01.2017 10:51
Bardzo smacznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak