Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

mleko 125 ml
drożdże 60 gram
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 1 łyżka

Ciasto

mąka 500 gram
żółtko jajek 3 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier 150 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 125 ml
masło 100 gram
białko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe

Całość mleka zagotować. Ostudzić do temp. 40 st. Rozpuścić masło i ostudzić do temp. 40 st. Ubić na parze żółtka i jajko z cukrem, w tym waniliowym. Ostudzić do temp. 40 st. Nastawić zaczyn. Latem zaczyn szybko rusza.
Utrzeć mąkę z jajkami z cukrem,zaczynem oraz mlekiem. Jak ciasto będzie gładkie i lśniące dodać masło i wyrabiać aż ciasto odejdzie od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-60 minut. Ręce zamoczyć w mące i formować bułeczki. Układać na papierze do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do nagrzanego do ok. 100-120zstopni i zwiększyć temperaturę do 180 st. Piec ok. 30-40 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.08.2015 18:25
fajne bułeczki
gosia1988 17.08.2015 07:37
super te bułeczki
Ewa Wojtaszko 16.08.2015 21:48
mniam mniam !
irenka 16.08.2015 21:22
smaczne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak