Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki długo zachowujące świeżość.

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
jogurt grecki 200 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
masło 6 dag
drożdże 1,5 dag

Porada

Bułeczki długo zachowują świeżość, a przepis jednej z naszych koleżanek wyszukany w necie.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki długo zachowujące świeżość.

Mleko lekko podgrzać. Z drożdży, cukru,2 łyżeczek mąki i 1/4 szklanki mleka rozrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki, dodać rozczyn i pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, uformować bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i ponownie odstawić na pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni , bułeczki oprószyć mąką,tępą stroną noża zrobić nacięcia i wstawić blaszkę z bułeczkami na środkowy poziom piekarnika.
Piec 20 minut, a następnie ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 04.02.2015 18:40
pyszne ,domowe pieczywko
anemon 04.02.2015 17:53
Bardzo klimatyczne zdjęcia zachęcają do wypróbowania przepisu, a bułki niezwykle apetyczne.
Maridka19 04.02.2015 16:29
Robię podbne bułeczki i są bardzo pyszne :)
Renata9 04.02.2015 15:45
smaczne bułeczki, muszę takie zrobić
dollce 04.02.2015 15:42
idealne na śniadanie
gosia56 04.02.2015 13:33
na pewno pyszne;)
pestka 04.02.2015 13:20
świetne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak