Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki czosnkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

drożdże suche 1 saszetka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
mąka 3 szklanki

Dodatkowo

masło 100 g
ząbki czosnku 4
sól
pieprz
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki czosnkowe

Do miski wlej szklanke ciepłej wody,wsyp cukier i wymieszaj,dodaj drożdze,odstaw na 5 min.Dodaj połowę mąki,oliwę i sól.Mieszaj aż masa będzie jednolita .Wsypuj pozostałą mąke i wyrabiaj aż ciasto będzie odchodzić od dłoni..Przełóz ciasto do miski wysmarowanej oliwą,przykryj folią odstaw na 45 min.Do garnka przełóż masło i przeciśnięty czosnek,podgrzewaj 4 min.Zdejmij z ognia dodaj natke pietruszki.Dopraw pieprzem.Odstaw.Nagrzej piekarnik do 190 stopni.Blachy wysmaruj tłuszczem.Ciasto drożdżowe rozwałkuj na płat o wielkości 40 na 30 cm.przetnij go wzdłuż i w poprzek ma 8 części w sumie będzie 16 kawałków ciasta.Każdy kawałek zwiąż na supełek i przełóż na blachy.Posyp je solą.Przykryj kawałkiem foli i zostaw do wyrośnięcia.Piecz ok 15 min.Gorące bułeczki posmaruj ciepłym masłem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak