Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki cynamonowe, również dla maszynistów.

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szkl
masło 120 g
cukier 100 g
mąka pszenna 500 g
sól 1 szczypta
Nadzienie:
drożdże suche 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki cynamonowe, również dla maszynistów.

Nadzienie:
100 g masła
100 g cukru
1 czubata łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

W MASZYNIE

Składniki na ciasto wrzucamy do maszyny w kolejności podanej w przepisie. Wyrabiamy ciasto w programie do WYRABIANIA CIAST, u mnie trwa 1 h 30 min.

RĘCZNIE

1.Mleko podgrzewamy. Masło roztapiamy. Łączymy mleko, masło i drożdże, dodając odrobinę(ok. 1 łyżeczki) cukru. Odstawiamy na kilka minut.
2. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej szczyptę soli, resztę cukru i drożdżową mieszankę.
3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

NADZIENIE

1. Masło roztapiamy w rondelku.
2. Dodajemy do masła cukier i cynamon. Mieszamy. Lekko studzimy.

Jestem zdania, że składników do nadzienia nie musicie odmierzać co do grama - sami zobaczycie czy masa jest odpowiednia, czy nie :)

CAŁOŚĆ:

1. Ciasto dzielimy na 2 części.
2. Każdą rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypując mąką. Polecam wałkować na papierze do pieczenia - nic nie przywiera i pomaga w zwijaniu :)
3. Na płat ciasta nakładamy równomiernie połowę nadzienia.
4. Ciasto zawijamy w rulon, który następnie kroimy w plastry o szerokości ok. 2 - 3 cm.
5. Powtarzamy czynność z drugą częścią ciasta. Ślimaczki kładziemy na papier do pieczenia lub natłuszczoną blachę.
6. Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia(chociaż ja pomijam ten krok i wstawiam do zimnego piekarnika - w czasie nagrzewania się, wyrastają wystarczająco).
7. Pieczemy w 175 stopniach, dopóki bułki się nie zarumienią, czyli ok. 20 minut.

Z tej porcji wychodzi ok 22 bułeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 21.01.2014 09:10
pięknie wyszły!
Klausia 02.12.2013 13:04
a czemu miałaby nie być dla maszynistów :D?
Kasia36 29.09.2013 22:29
Super wyglądają
goofy9 24.09.2013 21:40
na pewno je wypróbuję
artur7 19.09.2013 14:06
super buleczki
Wojt@s
Wojt@s 19.09.2013 09:05
nieźle - muszę spróbować
caralajna 02.08.2013 07:23
bardzo ładnie wyszły
everay 01.08.2013 11:53
pięknie wyglądają:)
lara 01.08.2013 11:01
fajny przepis
Kasia35 01.08.2013 10:51
są rewelacyjne - wczoraj robiłam podobne :)
Agata3 01.08.2013 10:37
Świetne, z chęcią by się zjadło ;)
Magula 01.08.2013 10:22
fajnie ta bułeczka sie prezentuje
Megg 01.08.2013 09:51
smaczne takie cynamonowe bułeczki
Konczi 01.08.2013 09:47
U mnie na targowisku w piekarni takie są i są rewelacyjne, z pewnością wykorzystam Twój przepis
Renata9 01.08.2013 09:39
pyszne buleczki cynamonowe
Mniam 01.08.2013 09:37
Już mi pachną cynamonem:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak