Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BUŁECZKI – BEZ LAKTOZY

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 225 g
mąka kukurydziana 110 g
drożdże suche 4 g
sól 1 łyzeczka
woda ciepła 200 ml
oliwa 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: BUŁECZKI – BEZ LAKTOZY

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do miski przesiewamy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i suszonymi drożdżami.

W drugim naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie sól i dolewamy oliwę.

Całość przelewamy do mąk i dokładnie mieszamy.

Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.

Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki.

Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.

Bułeczki powinny podwoić objętość.

Po tym czasie wkładamy d rozgrzanego na 220C piekarnika na ok. 8-9 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 09.11.2014 15:30
Bardzo fajne te bułeczki.
Triss 09.11.2014 08:36
Super bułki.;)
Habibi 09.11.2014 01:42
Lubię pieczywo z dodatkiem mąki kukurydzianej :)
Mama niejadka 08.11.2014 20:17
Domowe najlepsze :)
Wiktoria29 08.11.2014 19:32
fajne bułeczki
Ali 08.11.2014 18:34
Wygląda apetycznie :)
jola91 08.11.2014 18:33
Piękne wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak