Bułe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    940 dkg
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    2 łyżeczki
  • masło

    3 łyżki
  • mleko letnie

    0,5 szklanki
  • woda letnia

    1,5 szklanki
  • drożdże

    24 g
  • cebula

    2-3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Z Drożdży zrobić rozczyn po czym po wyrośnięciu wymieszać z mąką. Dodać do mąki mleko wymieszane z pozostałymi składnikami oraz podsmażoną drobno posiekaną cebulkę. Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości. Formować bułeczki i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed upieczeniem naciac na wierzchu i posmarowac jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec około 15-20 minut w 200 stopniach

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat