Przepis i sposób przygotowania na: Buła odrywana
W dużym kubku wymieszaj- drożdże, łyżeczkę cukru i mąki, ciepłe mleko i maślankę.Powinna powstać papka.
Odstaw zaczyn na 15 minut.
Przesiej mąkę do misy, dodaj sól i cukier, cukier waniliowy i wymieszaj dokładnie składniki sypkie. Dodaj roztopione i zimne masło,mleko i jogurt. Rozbełtaj jaja. Dodaj. Ciągle mieszając dodaj olej. Na koniec dodaj zaczyn.Mnie w wyrabianiu pomógł robot.
Teraz wyrób ładną elastyczną kulę ciasta.Odstaw ja w ciepłe miejsce, ja postawiłam obok grzejnika. Miskę przykryłam folią spożywczą.
Odstaw na jakieś 45 minut do godziny. Podwoi objętość.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki albo rozetrzeć widelcem albo palcami. Włożyć do zamrażarki na pózniej.
Gdy ciasto wyrośnie , podziel je na 12 równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki.
Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw na pół godziny. Ponownie wyrosną.
Posmaruj teraz drożdżówki rozmąconym jajem i posyp kruszonką.
Piekarnik nagrzej góra i dół do ok. 180 stopni. Gdy drożdżówki wyrosną, włóż do piekarnika, piecz około 20 -25 minut.
Powinny się ładnie zarumienić ,a po wyciągnięciu, skórka na wierzchu powinna być przyjemnie chrupiąca.
Dzieci kochają te buły.
Można je jeść z masłem, można same...a można nawet przekroić na pół i przełozyć powidłem śliwkowym!
Smacznego !