Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buła odrywana

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka tortowa 500 g
drożdże świeże 40 g
jogurt naturalny 100 ml
mleko ciepłe 100 ml
jajko 2 sztuki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 mała torebka
sól do smaku x x

KRUSZONKA

mąka tortowa 75 g
cukier drobny 50 g
zimne masło 40 g

NA WIERZCH BUŁEK

jajko 1 rozkłócone

Przepis i sposób przygotowania na: Buła odrywana

Na 12 bułek.

W dużym kubku wymieszaj- drożdże, łyżeczkę cukru i mąki, ciepłe mleko i maślankę.Powinna powstać papka.
Odstaw zaczyn na 15 minut.
Przesiej mąkę do misy, dodaj sól i cukier, cukier waniliowy i wymieszaj dokładnie składniki sypkie. Dodaj roztopione i zimne masło,mleko i jogurt. Rozbełtaj jaja. Dodaj. Ciągle mieszając dodaj olej. Na koniec dodaj zaczyn.Mnie w wyrabianiu pomógł robot.
Teraz wyrób ładną elastyczną kulę ciasta.Odstaw ja w ciepłe miejsce, ja postawiłam obok grzejnika. Miskę przykryłam folią spożywczą.
Odstaw na jakieś 45 minut do godziny. Podwoi objętość.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki albo rozetrzeć widelcem albo palcami. Włożyć do zamrażarki na pózniej.
Gdy ciasto wyrośnie , podziel je na 12 równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki.
Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw na pół godziny. Ponownie wyrosną.
Posmaruj teraz drożdżówki rozmąconym jajem i posyp kruszonką.
Piekarnik nagrzej góra i dół do ok. 180 stopni. Gdy drożdżówki wyrosną, włóż do piekarnika, piecz około 20 -25 minut.
Powinny się ładnie zarumienić ,a po wyciągnięciu, skórka na wierzchu powinna być przyjemnie chrupiąca.
Dzieci kochają te buły.
Można je jeść z masłem, można same...a można nawet przekroić na pół i przełozyć powidłem śliwkowym!

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 14.11.2015 19:43
Niedawno robiłam domowe bułeczki, ale z chęcia jedną bym porwała :)
Ola1984 14.11.2015 10:37
Uwielbiam takie wypieki :)
Habibi 14.11.2015 08:20
bardzo puszysta :)
Grazyna0211 13.11.2015 20:45
pyszna bułka
Wiktoria29 13.11.2015 20:36
fajna buła
agataw1990 13.11.2015 20:15
Zjadłabym kawałeczek :-)
Bernadeta1 13.11.2015 17:33
bardzo lubię taką drożdżówkę
mirosława4 13.11.2015 17:19
apetyczna , wygląda jak ze sklepu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak