Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowe reniferki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 opakowanie bez cukru
mleko 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
olej 3 łyżki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
olej do wysmarowania formy

Porada

Słodkie, proste w przygotowaniu ciasteczka dla małych i dużych łasuchów. Ładnie prezentują się na stole i cieszą oko.

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowe reniferki

Kroki postępowania

1
Mąkę łączymy za pomocą trzepaczki lub miksera ze wszystkimi składnikami, omijając kakao.
Krok 1 - Budyniowe reniferki foto
2
Odlewamy 1/3 białej masy w oddzielny pojemniczek, wsypujemy kakao, mieszamy do połączenia się składników.
Krok 2 - Budyniowe reniferki foto
3
Foremki w kształcie reniferów smarujemy cieniutką warstwą oleju.
W środku foremek końcówką od małej łyżeczki, masą kakaową robimy reniferom uszy, oczy i nosek.
Wstawiamy foremki na 5 min. do piekarnika nagrzanego do 150 st.
Krok 3 - Budyniowe reniferki foto
4
Po tym czasie zalewamy wnętrza masą białą do 3/4 ich wysokości.
Pieczemy kolejne 15-20 min. (do suchego patyczka)
Krok 4 - Budyniowe reniferki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 23.11.2015 17:19
Dziękuję :) Córcia była zachwycona :)
monikaT83 21.11.2015 19:47
pyszne ciasteczka:)
Maridka19 21.11.2015 09:52
ale super ciasteczka :)
jola91 20.11.2015 21:36
Czadowe ciasteczka i takie prawie na czasie ;)
RenataZ-et 20.11.2015 19:07
ale słodziaki :)
IZABELA29 20.11.2015 19:05
jakie milusie
kloruś 20.11.2015 18:46
chętnie bym skosztowała!
mirosława4 20.11.2015 18:11
super ciasteczka
Grazyna0211 20.11.2015 17:18
fajny pomysł
cukiereczek 20.11.2015 16:49
ależ zabawne ciasteczka
iziona 20.11.2015 16:13
Urocze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak