budyń waniliowy z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • żółtka

    3 sztuki
  • mleko

    3 szklanki
  • cukier

    4 łyżeczki
  • truskawki

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z przeznaczonego na budyń mleka odlać ¾ szklanki, rozprowadzić nim proszek. Ubić żółtka z cukrem i oczyścić truskawki. Mleko zagotować, wlać mleko z budyniem i mieszając zagotować raz jeszcze. Dodać żółtka ciągle mieszając trzymać na ogniu. Lecz nie dopuścić do wrzenia. Zdjąć z ognia lekko przestudzić , dodać owoce. Część owoców nałożyć do miseczek zalać budyniem, pozostałymi owocami przybrać budyń i pozostawić do przestygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna37 02.12.2011 13:08
smaczny
dianix 17.10.2011 21:07
lubie budyn, szczegolnie z dodatkami
dianix 17.10.2011 21:07
lubie budyn, szczegolnie z dodatkami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat