Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń ryżowy z chia i prażoną gruszką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ryż basmati 100 gram
mleko 3,2% 1 szklanka
miód 2 łyżeczki
nasiona chia 1 płaska łyżka

prażona gruszka

gruszka 1 duża sztuka lub dwie małe
cukier trzcinowy 3 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń ryżowy z chia i prażoną gruszką

budyń ryżowy :

Ryż gotujemy na mleku w/g czasu podanego na opakowaniu.
Ugotowany i schłodzony przekładamy do misy blendera i miksujemy na gładką masę , na koniec dodajemy miód i nasiona chia ,mieszamy .

Prażona gruszka :

Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę ,na patelnię wsypujemy cukier i dodajemy gruszki, mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści a gruszka puści sok, wtedy dodajemy cynamon i jeszcze przez minutę podgrzewam.
Do pucharków przelewamy budyń ,a wierzch zapełniamy prażoną gruszką , i rajskim jabłuszkiem.


SMACZNEGO !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 08.11.2016 13:56
Bardzo lubię takie desery

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak