Przepis i sposób przygotowania na: Buchty ze śliwkami (bułeczki maślano-drożdżowe)
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (masa powinna podwoić swoją objętość.)
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić (powinno być puszyste i nieklejące się; można dosypać odrobinę mąki) i podzielić na około 21-22 porcji (w zależności od wielkości śliwek).
W każdą porcję owinąć pół śliwki i uformować z niej niewielkie bułeczki, które należy kolejno ułożyć (obok siebie) w natłuszczonej formie.
(Użyłam naczynia żaroodpornego do tarty.)
Bułeczki posmarować roztopionym masłem i odstawić na co najmniej 1/2 godziny.
Następnie buchty wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w 180 stopniach.
(Powinny być delikatnie zarumienione.)
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.