Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchty z niespodzianką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 gram
drożdże 40 gram
cukier 15 łyżeczek
mleko 1 szklanka
masło 40 gram
jaja 2
sól 1/2 łyżeczki
masło do smarowania 6 łyżek
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Buchty z niespodzianką

Kroki postępowania

1
Na początku podgrzać troszeczkę mleko. 40 g masła rozpuścić i pozostawić do wystudzenia.Następnie robimy zaczyn.Przesiewamy całą mąkę do miski, dodajemy sól, mieszamy.Robimy w mące dołek, wlewamy trochę mleka wkruszamy drożdże i zasypujemy całym cukrem.Zostawiamy na 15 minut aż zaczyn zacznie pracować.Następnie dodajemy lekko roztrzepane jajka, resztę mleka.Mieszamy łyżką i dodajemy wystudzone 40 g masła.Dokładnie wyrabiamy, ciasto jest miękkie i bardzo elastyczne, ma odchodzić od ręki, w razie konieczności podsypać mąki.
Krok 1 - Buchty z niespodzianką foto
2
Odstawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 45 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość.W tym czasie rozpuszczamy 6 łyżek masełka na posmarowanie bucht.Gdy już ciasto nam urośnie krótko wyrobić. Tortownicę 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2 - Buchty z niespodzianką foto
3
Urywamy kawałeczki ciasta, formujemy na placuszek, nakładamy konfiturę na środek i dokładnie sklejamy.Układamy sklejeniem do spodu.Ciasto jest bardzo plastyczne, więc ładnie się skleja.I tak do wyczerpania ciasta układamy ciasno jedną buchtę przy drugiej.Z ciasta wyjdzie nam koło 18-19 bułeczek.Odstawiamy na 20 minut do napuszenia.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Krok 3 - Buchty z niespodzianką foto
4
Odstawiamy na 20 minut do napuszenia.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Krok 4 - Buchty z niespodzianką foto
5
Gdy buchty już się napuszą smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Krok 5 - Buchty z niespodzianką foto
6
Pieczemy 20-25 minut do zrumienienia :) Po 15 minutach można wyłączyć górną grzałkę.Gdy buchty się upieką wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy boki tortownicy i odstawiamy do wystygnięcia i odparowania :)


Do nadzienia można użyć marmolady, kostek czekolady, owoców, białego sera, krówek....co nam przyjdzie do głowy :)

Smacznego !
Krok 6 - Buchty z niespodzianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 07.03.2013 23:26
Uważam, że to świetny pomysł na bułeczki! :)
Luka Li 06.03.2013 11:43
Mmm, wyglądają bardzo apetycznie! Muszą idealnie pasować do szklanki mleka na śniadanie:)
Poison1988 05.03.2013 21:11
niespodzianka z konfitury - super :) uwielbiam takie :)
migotka28 05.03.2013 13:53
smakowicie wyglądają:)
IZABELA29 05.03.2013 09:51
smaczne buły do zimnego mleka
Bernadeta1 05.03.2013 00:03
bardzo smacznie wyglądają
cris04 04.03.2013 22:30
Świetne buchty,aż ślinka leci.........

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak