Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowa tęcza

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 szt
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
aromat waniliowy kilka kropel

Masa agrestowa

brzoskwinie 200 g
serek homogenizowany waniliowy 150 g
galaretka agrestowa 1 szt

Masa wiśniowa

serek homogenizowany waniliowy 150 g
galaretka wiśniowa 1 szt

Masa smietanowa

śmietana kremówka 350 ml
śmietan fix 2 opakowania
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 125 ml
wiórki kokosowe 2 łyżki

Wierzch

brzoskwinie 150 g
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie

Porada

Tortownica 24 cm Można użyć brzoskwiń z puszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowa tęcza

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wlać masę do tortownicy. Piec 15-20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić.
Krok 1 - Brzoskwiniowa tęcza  foto
2
Na wystudzonym biszkopcie poukładać pokrojone w pół plasterki brzoskwinie.
Krok 2 - Brzoskwiniowa tęcza  foto
3
Masa agrestowa
Galaretkę agrestową rozrobić w 300 ml gorącej wody i ostudzić. Dodać serek homogenizowany o smaku waniliowym i dokładnie rozmieszać. Gdy delikatnie zgęstnieje wylać na brzoskwinie. Schłodzić do całkowitego zgęstnienia.
Krok 3 - Brzoskwiniowa tęcza  foto
4
Masa wiśniowa
Galaretkę wiśniową rozrobić w 300 ml gorącej wody i ostudzić. Dodać serek homogenizowany o smaku waniliowym i dokładnie rozmieszać. Gdy delikatnie zgęstnieje wylać na zieloną masę. Schłodzić do całkowitego zgęstnienia.
Krok 4 - Brzoskwiniowa tęcza  foto
5
Masa śmietanowa
Śmietanę ubić z fixem, cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Żelatynę rozrobić w 125 ml ciepłej wody, wystudzić i wlać do śmietany. Wyłożyć na masę wiśniową.
Krok 5 - Brzoskwiniowa tęcza  foto
6
Wierzch
Poukładać pokrojone brzoskwinie. W 400 ml gorącej wody rozrobić galaretkę pomarańczową. Ostudzić i wylać na wierzch.
Krok 6 - Brzoskwiniowa tęcza  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 19.08.2014 11:13
Smacznie i kolorowo. Ja też porywam trochę tęczy! :)
Margo1 19.08.2014 10:02
To mój ulubiony torcik
2milutka 18.08.2014 22:12
wygląda obłędnie!
Monika-twin 18.08.2014 21:54
Wygląda pysznie.
ada.la 18.08.2014 21:27
super torcik
Renata22 18.08.2014 21:20
jaki słoneczny! ;)
Christopher 18.08.2014 21:13
Też poproszę porcyjkę tego słonecznego ciasta ,ale na pochmurny dzień.
Megg 18.08.2014 21:11
wspaniałe ciacho na upalne dni
Konczi 18.08.2014 20:51
Poproszę porcyjkę :) Pięknie wygląda :)
wwwiolka 18.08.2014 20:32
Bardzo fajne wygląda.
Beatris 18.08.2014 20:28
Przepysznie wygląda, skusiłabym się na kawałeczek:)
Edith85 18.08.2014 19:52
wyglada pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak