Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowa szarlotka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

masło 1 kostka
mąka pszenna 2,5 szkl
cukier 3/4 szkl
żółtko jajek 3 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
cukier waniliowy do smaku

masa

jabłka 1,5 kg
brzoskwinie 4 szt
galaretka brzoskwiniowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowa szarlotka

Mąkę z proszkiem siekamy z masłem, dodajemy cukier, żółtka i cukier waniliowy. Zagniatamy szybko kruche ciasto, dzielimy na pół i wkładamy do zamrażarki. Jabłka i brzoskwinie obieramy, wydrążamy i drobno kroimy. Zagotowujemy w garnku cały czas mieszając. Możemy lekko dosłodzić, gdy jabłka są kwaskowate. Gdy lekko przestygną, dodajemy galaretkę i mieszamy. Połowę ciasta ścieramy na dno blaszki, następnie wykładamy masę jabłkową i ścieramy drugą część jabłek. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach, dłużej podpiekając dołem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 01.10.2014 10:54
dobra odmiana dla szarlotki
Beatris 01.10.2014 09:02
Wspaniałe ciasto, przyrumienione tak, jak lubię najbardziej (nie za mocno, nie lubię spieczonych ciast). Z przyjemnością zjadłabym chociaż kawałeczek:)
Renataj 01.10.2014 08:39
Lubię takie ciacho z dużżą iloscią owoców.
Konczi 01.10.2014 07:18
musi być przepyszne to ciachunio :)
gosia1988 01.10.2014 06:40
na pewno by mi smakowała
Jadwiga/Jaga85 30.09.2014 22:52
Pyszna! Bardzo lubię!
barbara11561 30.09.2014 22:22
najlepsze ciasto na zły humor:)
Megg 30.09.2014 22:14
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak