Brzoskwinie w sosie marsala

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wanilia

    1 laska
  • truskawki

    5 szt
  • brzoskwinie

    4 szt
  • wino

    250 (marsala)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brzoskwinie umyj, każdą przetnij na pół, wyjmij pestki. Ułóż owoce jedną warstwą w dość szerokim rondlu, zalej winem. Doprowadź do wrzenia, wrzuć przeciętą na pół laskę wanilii i zmniejsz płomień.

Gotuj brzoskwinie przez około 15 minut, od czasu do czasu obracając. Pozostaw w garnku do wystudzenia. Następnie umyj truskawki i porzeczki. Pozostaw je przez jakiś czas na sicie, żeby dokładnie obciekły.

Brzoskwinie podawaj na płaskim talerzu obficie polane syropem z wina. Ułóż obok truskawki i porzeczki. Brzoskwinie można podać z bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof42 03.12.2010 14:12
nie znam tego marsala

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat