Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzdąc poznański

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 110 g
mąka pszenna 60 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 2 łyżeczki
smietana kremowa 1 l
cukier 1 szklanka
kakao 4 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Brzdąc poznański

BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka i miksować wszystko około 10 minut. Proszek do pieczenia mieszamy z octem (dzięki temu biszkopt po upieczeniu jest równy), dodajemy do masy i ubijamy. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut.

MASA
Kremówkę (odlać pól szklanki) zagotować z cukrem i kakao, ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.

Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Pozostała śmietankę podgrzać niemal do zagotowania i rozpuścić w niej żelatynę. Schłodzić. Masę kakaową zmiksować bardzo dokładnie, aż będzie przypominać bardzo miękkie, prawie płynne masło. Dodać w2ystudzoną żelatynę. Masę brzdącowi rozsmarowywać na przekrojonym biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3 masy. Pozostała masę brzdącowi umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na wierzchu ciasta rozetki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 06.03.2014 22:29
Doskonałe :)
Małgorzata9 06.03.2014 22:29
fajne ciacho
gosiag 06.03.2014 19:04
super takie ciacho
Jadwiga/Jaga85 06.03.2014 14:29
piękne ciasto!!!
probofka 06.03.2014 14:26
zjadłabym oczami
Olga_SK 06.03.2014 13:19
Apetyczne ciacho! A jaka cudna "podstawka" :D
Magula 06.03.2014 12:53
Jejku ale pyszności, super
gosia561 06.03.2014 12:25
cudowny kremik
adelajda 06.03.2014 12:15
smaki dzieciństwa !!!!
Czyki 06.03.2014 12:15
Dla mnie pyszności:)
dwa pokoje z kuchnią 06.03.2014 12:00
uwielbiam to ciasto i strasznie za nim tęsknię ponieważ nie mieszkam już w Poznaniu :/ przepis wstawiam do ulubionych
malaczarna23 06.03.2014 11:45
ciekawa nazwa ale ciasto przewspaniałe
Kuchenka 06.03.2014 11:20
no bardzo fajne
slonko888 06.03.2014 11:19
piekne ciacho
AZgotuj 06.03.2014 10:47
pierwsze słyszę o takim cieście, pycha, zapisuje przepis:)
halina17 06.03.2014 10:41
Smaczne ciasto.
andrej 06.03.2014 10:31
Ciekawe ciasto
Cranberry 06.03.2014 10:27
pyszne ciacho :)
MagdaXXX 06.03.2014 10:25
mniam rewelacja
dodi 06.03.2014 10:13
pięknie wygląda
Romanowka 06.03.2014 10:13
moja mam robiła takie ciasto, zupełnie o nim zapomniałam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak