Bruschetta klasyczna

Bruschetta klasyczna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    2 sztuki
  • oliwa

  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • parmezan starty

  • ciabatta

    2 sztuka
  • bazylia

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ciabattę kroimy na pół, układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym i skrapiamy oliwą. Pomidory kroimy w niezbyt drobną kostkę i wrzucamy do miski (można wcześniej obrać pomidora ze skóry). Można również usunąć pestki z sokiem, jednak jeżeli są bardzo smaczne pomidory, to szkoda marnować jakąkolwiek ich część. Do pokrojonych pomidorów dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekane listki bazylii. Całość w misce skrapiam oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie dokładnie mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bruschetty około 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

21.01.2013 12:44
super pycha!

Juleczka20

09.12.2012 07:18
pycha

Magda60

05.12.2012 22:12
czesto je robie

Aleksandra15

11.09.2012 11:50
Na pewno jest smaczna ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat