Ali

Bruschetta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chleb włoski

  • duże pomidory

    2 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • bazylia

    1 garść
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory kroimy na małe kawałki. Bazylię siekamy. 2 duże ząbki czosnku bardzo drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski i wlewamy dwie łyżki oliwy. Solimy, pieprzymy, mieszamy dokładnie i odstawiamy.

Chleb kroimy na kromki. Każdą kromkę z obu stron obficie skrapiamy oliwą i grillujemy (można robić w piekarniku z funkcją grilla) po kilka minut z każdej strony. Nie za długo, tylko żeby lekko zrumienić. Po wyjęciu kromek z piekarnika każdą z nich (z obu stron) nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Ze 2 ząbki nam na to pójdą. I nakładamy na górę pomidory z czosnkiem i bazylią.

Smacznego!
Ali
Bruschetty nie robi się z bagietki ani ciabatty, tylko właśnie z włoskiego chleba z semoliny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 09.10.2014 19:36
Hmmm,uwielbiam...zatęskniłam za Włochami :-)
gosia56 09.10.2014 10:23
nigdy jeszcze tak nie jadłam;)
Christopher 08.10.2014 15:41
Nasza ulubiona przekąska,często robię.
Kluska_87 08.10.2014 14:43
coś zdrowego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat