Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka z żurawiną i orzechami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brukselka 500 gram
szalotka 2 sztuki
ząbek czosnku
orzechy włoskie 1/2 szklanki
żurawina suszona 50 gram
oliwa 2 łyżki
woda 1/3 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska ziołowa Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka z żurawiną i orzechami


Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać.
Szalotki i czosnek posiekać.
Oczyszczoną, umytą brukselkę przeciąć na pół, mniejsze zostawić całe.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać brukselkę i smażyć 5 minut, dodać szalotki i czosnek i chwilę razem smażyć. Dodać żurawinę i wodę, doprawić i dusić 8 - 10 minut.
Przed podaniem posypać orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 27.11.2014 17:26
Żurawina dodaje brukselce lekko winnego smaku:)
Mniam 26.11.2014 08:56
Lubię brukselkę i z orzechami również robiłam. Następnym razem dorzucę żurawinę :)
Rysia 26.11.2014 08:48
Ciekawe połączenie.
2milutka 25.11.2014 20:40
uwielbiam brukselkę
Renataj 25.11.2014 20:34
W takim zestawieniu brukselki jeszcze nie jadłam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak