BRUKSELKA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I BUŁKĄ TARTĄ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brukselka

    0.5 kg.
  • masło

    2 łyżki
  • boczek wędzony

    3 plastry [parzony]
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki + 1 szczypta
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garze gotujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy sól ( 1/2 łyżeczki ) i cukier. Wrzucamy umytą brukselkę. Gotujemy 8-10 minut ( krócej jeśli ktoś woli bardziej al dente ). Odcedzamy.
Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i bułkę tartą. Mieszamy. Gdy zawartość patelni zacznie się rumienić wrzucić brukselkę. Wymieszać.

paulette17
Podawać jako dodatek do obiadu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 05.05.2017 15:37
Pysznie :D
Wiktoria29 14.02.2017 15:33
nie przepadam za brukselką , ale u ciebie wygląda tak smakowicie że bym się skusiła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat