Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka panierowana w sezamie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brukselka 400 g
jaja 2 szt
ziarna sezamu 1 szklanka
mąka 1/2 szklanki
olej do smażenia 1/2 szklanki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka panierowana w sezamie

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Brukselkę obrać z listków i odciąć głąbiki. Opłukać ,włożyć do rondelka i zalać wodą.
Krok 1 - Brukselka panierowana w sezamie foto
2
Gotować w lekko osolonej wodzie 5 minut.
Krok 2 - Brukselka panierowana w sezamie foto
3
Wodę odcedzić ,brukselki przestudzić i obtoczyć w mące.
Krok 3 - Brukselka panierowana w sezamie foto
4
Jajka rozbełtać w miseczce z solą czosnkową i pieprzem i zanurzyć każdą brukselkę w jaju.
Krok 4 - Brukselka panierowana w sezamie foto
5
Panierować w sezamie
Krok 5 - Brukselka panierowana w sezamie foto
6
Smażyć na oleju na złoty kolor. Posypać przyprawą kucharek.
Krok 6 - Brukselka panierowana w sezamie foto
7
Usmażone wyjąć na ręcznik papierowy aby obciekły z tłuszczu.
Podawać jako dodatek do drugiego dania z sałatką lub przekąskę.
Krok 7 - Brukselka panierowana w sezamie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:24
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
ilka01 01.12.2015 12:11
super pomysł :)
Wacław 01.12.2015 11:04
świetny pomysł na brukselkę :-)
Habibi 01.12.2015 09:29
uwielbiam brukselkę w każdej postaci :)
Maridka19 01.12.2015 07:25
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak