Brownie z malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    200 g
  • czekolada mleczna

    100 g
  • jajka

    3
  • masło

    225 g
  • esencja waniliowa

    0,5 łyżeczki
  • mąka pszenna

    135 g
  • szczypta soli

  • maliny

    ok. 250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jedną tabliczkę gorzkiej czekolady należy zetrzeć na tarce i wstawić do lodówki. Pozostałe tabliczki rozpuścić w rondelku z pokrojonym na kawałki masłem. Masę trzeba jedynie rozpuścić, nie doprowadzając jej do wrzenia. Całe jajka ubić z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę i dodać rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie, ale spokojnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i sól i ponownie delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Do gotowej masy dodać maliny i przemieszać aby rozłożyły się równomiernie. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki 20x30cm, posypać tartą czekoladą i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 35-40 minut.

Brownie należy kroić dopiero po wystudzeniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 28.08.2012 00:43
Znakomitość.
Laila2786 21.08.2012 11:11
wygląda super,moja babcia takie ciasto robiła, miło będzie poczuć znowu jego smak
eli82 15.08.2012 19:55
super
niedozywiona 13.08.2012 14:24
jak pięknie wygląda! na szczęście mam namiastkę brownie w domu- małego murzynka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat