Brownie z malinami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    200 gramów
  • czekolada mleczna

    100 gramów
  • jajko

    3 sztuki
  • masło

    225 gramów
  • esencja waniliowa

    0,5 łyżeczki
  • mąka pszenna

    135 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • maliny świeże

    ok. 250 gramów
  • cukier

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jedną tabliczkę gorzkiej czekolady należy zetrzeć na tarce i wstawić do lodówki. Pozostałe tabliczki rozpuścić w rondelku z pokrojonym na kawałki masłem. Masę trzeba jedynie rozpuścić, nie doprowadzając jej do wrzenia.

Całe jajka ubić z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę i dodać rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie, ale spokojnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę oraz sól i ponownie delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Do gotowej masy dodać maliny i przemieszać, aby rozłożyły się równomiernie. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki 20x30cm, posypać tartą czekoladą i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 35-40 minut.

Brownie należy kroić dopiero po wystudzeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 28.08.2012 00:43
Znakomitość.
Laila2786 21.08.2012 11:11
wygląda super,moja babcia takie ciasto robiła, miło będzie poczuć znowu jego smak
eli82 15.08.2012 19:55
super
niedozywiona 13.08.2012 14:24
jak pięknie wygląda! na szczęście mam namiastkę brownie w domu- małego murzynka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat