Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czekolada gorzka
200 gramów -
czekolada mleczna
100 gramów -
jajko
3 sztuki -
masło
225 gramów -
esencja waniliowa
0,5 łyżeczki -
mąka pszenna
135 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
maliny świeże
ok. 250 gramów -
cukier
250 gramów
Przepis i sposób przygotowania Brownie z malinami
Jedną tabliczkę gorzkiej czekolady należy zetrzeć na tarce i wstawić do lodówki. Pozostałe tabliczki rozpuścić w rondelku z pokrojonym na kawałki masłem. Masę trzeba jedynie rozpuścić, nie doprowadzając jej do wrzenia.
Całe jajka ubić z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę i dodać rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie, ale spokojnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę oraz sól i ponownie delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Do gotowej masy dodać maliny i przemieszać, aby rozłożyły się równomiernie. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki 20x30cm, posypać tartą czekoladą i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 35-40 minut.
Brownie należy kroić dopiero po wystudzeniu.
Komentarze (4)