Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brownie z makiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 100 g
czekolada mleczna 50 g
masło 200 g
jajko 4
cukier trzcinowy 1 szklanka
aromat rumowy 1 łyżeczka
mąka tortowa 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
mak 1/3 szklanki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Brownie z makiem

do dekoracji: około 2 tabliczki startej na tarce czekolady
około 3 łyżki kolorowej posypki dekoracyjnej

Składniki są podane na blachę o wymiarach 24x40

Czekoladę łamiemy na kawałki, razem z masłem wrzucamy do małego rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy ( nie gotujemy). Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy aromat i rozpuszczoną czekoladę i ubijamy chwilę mikserem na małych obrotach. Dodajemy mąki, mak, sól i ponownie chwilkę miksujemy na małych obrotach. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Gorące brownie posypujemy startą czekoladą i posypką, pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na dowolne kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 09.09.2012 09:19
z makiem nie próbowałam, oryginalna propozycja :)
tessinka 04.09.2012 23:00
Ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak