Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brownie w skorupkach

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 60 gram
cukier brązowy 40 gram
cukier 50 gram
czekolada gorzka 60 gram
miód 1 łyżka
jajko 2 sztuki
cukier wanilinowy 1 łyżka
mąka pszenna 40 gram
kakao 2 łyżki
jaja 8 skorupek

Przepis i sposób przygotowania na: Brownie w skorupkach

W celu przygotowania skorupek, zrobić dziurę od spodu jajka ostrym nożem i powiększyć ją do średnicy około 1 cm. Wylać jajko ze skorupki. Wymyć wnętrze, zalać wrzątkiem, tak, żeby woda nalała się do wnętrza jaj i gotować około 5 minut. Wylać wodę, wysuszyć.

Olej, cukry, miód i czekoladę umieścić w rondlu, podgrzewać do rozpuszczenia. Po lekkim wystygnięciu dodać jajka i wymieszać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do rondla i połączyć.

Formę na muffinki wyścielić folią aluminiową robiąc szczelne korytka. Włożyć jajka, tak, żeby się nie przewracały. Napełniać skorupki do 3/4 wysokości.

Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Niektóre jajka dekorowałam rozpuszczoną czekoladą karmelową i posypywałam posypką cukrową. Takie najbardziej smakowały dzieciom :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 20.03.2017 21:04
Wygląda pysznie
anetaM18 24.02.2017 13:11
Śmieszny pomysł ale zarazem fajny.
Ada-Gaba 07.01.2017 20:50
znakomity pomysł
Jolanta40 27.10.2016 08:53
świetny pomysł
kasia.s 17.08.2016 09:13
Ale świetne :)
ben-ka 09.04.2016 10:16
Świetny pomysł !
Alex_M 20.02.2016 13:28
fajne takie niebieskie :)
tomek18 27.04.2015 18:42
rewelacyjny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak