Brokułowa zupa krem z grzankami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuł

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • por

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietanka

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    1 łyżka
  • chleb tostowy

    2 kromki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bulion

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlać 2 szkl wody, dodać obraną marchew i pietruszkę. Gotować około 30 minut. Por pokroić i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Umyty i pokrojony brokuł, podsmażoną porę i bulionetkę dodać do gotujących się warzyw, gotować do miękkości. Pod koniec zagęścić zupę mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami wody. Następnie wszystko razem zmiksować, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietankę, wymieszać. Kromki chleba tostowego posmarować roztartym czosnkiem i zrumienić na rozgrzanej oliwie. Zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 15.01.2013 08:01
pycha
IlonaAlbertos 10.07.2012 22:48
Brokułową uwielbiam.
Rybciia 16.06.2012 22:20
smaczna :-)
owocówka 30.11.2011 09:57
dobre
gosia47-47 26.11.2011 08:34
pycha
gottrina 26.11.2011 08:31
coś co lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat