Przepis i sposób przygotowania na: BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM
Różyczki brokuła płuczę pod bieżącą wodą, osuszam. Ostrym nożem
(najlepiej nożem szefa bądź Santoku) drobno siekam różyczki.
Cebulę i czosnek obieram, również bardzo drobno siekam,
natkę pietruszki także.
Na suchej patelni prażę słonecznik i dynię, a gdy się zarumienią,
przesypuję do małego pojemniczka i odstawiam. Na tej samej patelni
rozgrzewam masło klarowane (1 łyżka), wrzucam i szklę cebulę, w połowie
smażenia dodaję czosnek, po czym wrzucam posiekanego brokuła.
Smażę 4-5 minut. Dodaję też ziarna, posiekaną natkę, doprawiam.
Na osobnej patelni rozgrzewam masło klarowane (1 łyżka), wbijam
jajka tak, aby się ze sobą nie zlały. Smażę, doprawiając solą i pieprzem.
Białko powinno ściąć się dokładnie, a żółtko pozostać płynne.
Podaję z ciepłym brokułem.