Bouillabaisse z jajkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krojone pomidory

    1 puszka
  • ziemniaki

    4 szt
  • cebula

    2 szt
  • chili

    0,5 łyżeczki
  • Szafran nitki Prymat

    0,5 łyżeczki
  • sól, pieprz

  • oliwa

    3 łyżki
  • jajka

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę ,dodać wszystkie zioła ,pomidory i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Smażyć 3 min i zalać wodą. Gotować ,aż ziemniaki będą miękkie.
Jajka kolejno wbić ostrożnie do zupy i gotować ,aż białko się zetnie.
Zupę nalać do talerzy ,nałożyć jajko" i posypać bazylią.
Podawać z grzankami lub bez.
PS.Przypomniałem sobie taką skromną ,ale oryginalną zupkę ,którą w Prowansji nazywają "ślepą bouillabaisse". W naszym domu jest to zupa około Wielkanocna ,jemy ją w Wielkim Tygodniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aniagdz 03.10.2013 14:38
oo nowość dla mnie, jeśli chodzi o przepis;) trzeba wypróbować;)
tatiana2 02.10.2013 18:20
ciekawa ta zupa :)
AZgotuj 02.10.2013 17:07
na pewno wypróbuję :)
idealme 02.10.2013 16:24
pyszności! :)
patryska76 02.10.2013 16:22
Wygląda apetycznie ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat