Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z kalarepą i jajkiem podana z młodymi ziemniakami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion warzywny 1 l
botwinka 2 pęczki z buraczkami
kalarepka młoda 2 sztuki bez liści
rzodkiewka 1 pęczek
ogórek gruntowy 3 sztuki
szczypiorek usiekany 1 pęczek
koperek 1/2 pęczka
maślanka 1 l , naturalnej
kefir 400 ml , naturalnego
ocet 1 łyża
sól i pieprz
jajko ugotowane na twardo
ziemniaki młode
masło
sól

Porada

Po prostu chłodnik z botwinki. Idealne danie na upalne dni. Można podać sam lub jak u mnie z młodymi ziemniakami jeśli ma być bardzie syto. Kalarepa fajnie wzbogaca smak

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z kalarepą i jajkiem podana z młodymi ziemniakami

Kroki postępowania

1
Wszystkie warzywa umyć , osuszyć na ręczniku papierowym. Botwinkę oddzielić od buraczków pokroić drobno. Buraczki oraz kalarepy obrać , pokroić w małą kostkę. Do garnka włożyć przygotowane składniki zalać bulionem ( jeśli bulion nie zakrywa warzyw dolać wody) , gotować do miękkości ok. 20 min. Po tym czasie wyłączyć gaz.
Krok 1 - Botwinka z kalarepą i jajkiem podana z młodymi ziemniakami foto
2
Ogórki oraz cebulę obrać pokroić w kostkę , rzodkiewki w pół plasterki- przełożyć do garnka , doprawić solą, pieprzem i octem. Garnek odstawić po przestygnięcia.
Krok 2 - Botwinka z kalarepą i jajkiem podana z młodymi ziemniakami foto
3
Gdy będzie już chłodny wlać maślankę oraz kefir. Odstawić do lodówki na ok.2 h ( czym dłużej będzie stał w lodówce tym bardziej będzie lepszy)
W czasie gdy botwinka się chłodzi ziemniaki obrać umyć , ugotować do miękkości z dodatkiem soli. Odcedzić , osuszyć nad ogniem ,dodać masło oraz posiekany koperek. Delikatnie przemieszać potrząsając garnkiem. Schłodzoną botwinkę podawać z jajkiem pokrojonym w kostkę na cztery części lub na pół oraz porcją młodych ziemniaków na oddzielnym talerzu
Krok 3 - Botwinka z kalarepą i jajkiem podana z młodymi ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 12.01.2016 21:24
apetyczna zupka
norweska20 10.01.2016 19:55
taką zupkę z chęcią bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak