Botwinka z jajkiem w koszulce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    1 pęzcek
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • Kwas burakowy

    3 łyzki
  • sól do smaku

  • cukier

    do smaku
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • jajko

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka z wodą wrzucamy obrane i starte na grubej tarce marchewki, pietruszkę i buraczki z botwinki oraz pokrojonego na plasterki pora. Solimy. Gotujemy około 20 minut od zagotowania. Potem dodajemy pokrojone liście buraczane i gotujemy do miękkości. Doprawiamy ziołami , kwasem burakowym i odrobiną cukru dla złamania smaku.
Jajka wrzucamy do zakwaszonego wrzątku i gotujemy, aż się zatną. Władamy po jajku na talerz botwinki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 30.08.2012 19:11
nie robiłem botwinki z jajkiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat