Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
botwinka
2 pęczki -
wywar warzywny
2 litry -
koperek
0,5 pęczka -
mąka pszenna
2 łyżki -
ocet
1 łyżka -
cukier
-
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
śmietana 18 proc
0,5 szklanki -
młode ziemniaki
1/2 kilograma
Przepis i sposób przygotowania Botwinka z jajkiem
Żeby przygotować zupę z botwinki wystarczy 30 minut. Botwinkę możesz podać z jajkiem i młodymi ziemniaczkami. Jeśli nie lubi zup zabielanych, pomiń krok, w którym dodaje się mąkę i śmietanę. Zupa będzie lżejsza.
1. Z botwinki usuwamy duże liście. Zostawiamy łodygi i buraczki. Obieramy i wszystko drobno kroimy.
2. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, krótko gotujemy do miękkości uważając, żeby się botwinka nie rozgotowała.
3. Gotujemy jajka na twardo.
4. W lekko osolonej wodzie gotujemy młode ziemniaczki.
5. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet i odstawiamy na chwilę, żeby botwinka nabrała ładnego koloru. Zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą, dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekany koper.
6. Botwinkę podajemy z ziemniaczkami.
Nie gotuj botwinki za długo, bo straci kolor. Drobno pokrojone łodygi i buraczki mogą zostać lekko chrupkie.![]()
Komentarze (9)