Botwinka z jajkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    2 pęczki
  • wywar warzywny

    2 litry
  • koperek

    0,5 pęczka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • ocet

    1 łyżka
  • cukier

  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • śmietana 18 proc

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z botwinki usuwamy liście, buraczki obieramy i wszystko drobno kroimy. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości uważając, żeby się botwinka nie rozgotowała. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet i odstawiamy na chwilę, żeby botwinka nabrała ładnego koloru. Zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą,dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekany koper.

bogusia 82
Podajemy z jajkiem i młodymi ziemniakami .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 17.10.2015 11:24
Co to znaczy, że odstawiamy żeby nabrała koloru? Tzn., że ten kolor ocet podbije?
berys18 10.06.2015 08:02
wygląda pysznie
bogusia 82 09.06.2015 21:31
Ja uwielbiam tą zupkę,jest bardzo smaczna:)
pestka 09.06.2015 20:06
bardzo lubię taką zupę
mirosława4 09.06.2015 18:56
smaczna ta zupa
w mojej kuchni 09.06.2015 18:35
pyszne danie obiadowe
V_kuchareczka 09.06.2015 17:40
smakowicie wygląda
Kuchenka 09.06.2015 17:34
ślicznie sie prezentuje
2milutka 09.06.2015 17:22
ale pyszna! i piękne talerze;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat