Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka na serwatce

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serwatka 1 litr
marchewka średnia
ziemniaki młode 500 g
botwinka 1-2 pęczki
masło klarowane 1 łyżka
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka na serwatce

Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę - zalać niewielką ilością gorącej wody, posolić i ugotować do miękkości.

Botwinkę przebrać, dokładnie opłukać, osączyć i pokroić.
Na patelni rozpuścić klarowane masło, włożyć liście botwinki, posolić i krótko przesmażyć, aby zmniejszyła objętość i zmiękła.

Do miękkich ziemniaków dodać botwinkę, dolać serwatkę, doprawić pieprzem i solą - gotować kilka minut.

Zupę przed podaniem można zabielić śmietaną, jogurtem lub mlekiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 10.06.2016 17:58
Na serwadce ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak