Botwinka

Botwinka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1,5 litra
  • kostka rosołowa

    3 sztuki
  • botwinka

    1 pęczek
  • marchewka

    3 sztuki
  • buraczki

    3 sztuki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • śmietana do zupy

    1 mała
  • natka pietruszki

  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej kostki rosołowe (warzywne lub drobiowe).

W międzyczasie obieramy marchewkę i buraczki, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się wody. Następnie bardzo dokładnie myjemy botwinkę i kroimy (na ok. 1 cm paseczki). Dodajemy do zupy.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy cytrynę, niecałą łyżeczkę cukru (niekoniecznie), doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pietruszkę siekamy i dodajemy do zupy. Od gotowej zupy odlewamy parę łyżek do szklanki, dodajemy tam śmietanę, dokładnie mieszamy. Kolejno wlewamy to do zupy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

11.05.2015 14:30
dobra zupa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat