Przepis i sposób przygotowania na: BORÓWKI DO MIĘS (NA ZIMĘ)
Borówki przebrać, umyć i osączyć. Jabłka i gruszki również umyć, obrać i osączyć, po czym skropić sokiem z cytryny. Gruszki pokroić, wykroić gniazdka nasienne i ugotować przez 15 minut. Następnie gruszki wyjąć, a do wywary z gruszek dolać tyle wody, aby uzyskać 1 ½ szklanki. Dosypać cukier i ugotować syrop. Do wrzącego syropu włożyć ponownie gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone i oczyszczone z gwiazd nasiennych jabłko i gotować jeszcze 5 minut. Dorzucić borówki i gotować razem 15 minut, aż staną się szkliste i w razie potrzeby zebrać łyżką szumowiny. Gorący przetwór przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zamknąć bardzo szczelnie nakrywkami.