Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BORÓWKI DO MIĘS (NA ZIMĘ)

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówki 2 kg
gruszki 1 kg
jabłka 1 kg
cukier 1 1/2 kg
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: BORÓWKI DO MIĘS (NA ZIMĘ)

Sposób przygotowania:
Borówki przebrać, umyć i osączyć. Jabłka i gruszki również umyć, obrać i osączyć, po czym skropić sokiem z cytryny. Gruszki pokroić, wykroić gniazdka nasienne i ugotować przez 15 minut. Następnie gruszki wyjąć, a do wywary z gruszek dolać tyle wody, aby uzyskać 1 ½ szklanki. Dosypać cukier i ugotować syrop. Do wrzącego syropu włożyć ponownie gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone i oczyszczone z gwiazd nasiennych jabłko i gotować jeszcze 5 minut. Dorzucić borówki i gotować razem 15 minut, aż staną się szkliste i w razie potrzeby zebrać łyżką szumowiny. Gorący przetwór przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zamknąć bardzo szczelnie nakrywkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 11.07.2014 18:43
cenne zapasy domowe
mirosława4 09.07.2014 20:48
takie robiłam do mięs ale z czerwonych borówek z jagód jeszcze nie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak