Przepis i sposób przygotowania na: Borowikowe risotto z szafranem
Cukinię myjemy, przecinamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w cienki talarki.
Na głębokiej patelni podgrzewamy masło klarowane. Podsmażamy na rumiano cebulę, a następnie wsypujemy ryż. Dokładnie mieszamy. Gdy ryż zrobi się szklisty, dodajemy suszone grzyby i wlewamy białe wino. Ciągle mieszając, gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż wino odparuje.
Wlewamy po nalewce wywaru- kolejną dodajemy dopiero gdy cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż i grzyby.
Po dodaniu ostatniej partii wywaru, dorzucamy szafran i cukinię.
Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, sprawdzamy czy jest on już odpowiednio ugotowany, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.
Dodajemy starty parmezan (ilość wg upodobań, ja dałam około 6 dag) i 1 czubatą łyżkę masła.
Dokładnie mieszamy do chwili połączenia się składników.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki.