Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bomba czekoladowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto czekoladowe

masło 125 g
gorzka czekolada 250 g
cukier kryształ 100 g
mąka pszenna 60 g
jajko 6 sztuk

Polewa

gorzka czekolada 50 g
czekolada mleczna 100 g
masło 1 łyżka

Porada

Najlepiej użyć do ciasta i polewy czekoladę marki Wedel

Przepis i sposób przygotowania na: Bomba czekoladowa

Masło roztopić razem z gorzką czekoladą i zostawić do ostudzenia. W międzyczasie oddzielić żółtka od białek i utrzeć je razem z cukrem. Białka ubić na sztywno. Masę z żółtek dodawać po łyżce do czekolady z masłem i dokładnie połączyć. Dodać mąkę, białko i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w 165 st. C ok 45 min.
WAŻNE! Mikserem ucierać tylko żółtka z cukrem i ubijać białka. Resztę mieszać łyżką. Czekoladę z masłem do ciasta jak i polewy najlepiej rozpuszczać w rondelku zanurzonym w większym garnku z wodą, żeby nie przywierało.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak