Przepis i sposób przygotowania na: Boiskowa pizza
Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę, formując wyższe brzegi. Następnie brzegi smarujemy białkiem.
Na środek wykładamy nadzienie. Pieczemy około 35-40 minut (180°). Po upieczeniu za pomocą majonezu wykonujemy linie boiskowe. Na wierzchu układamy połówki pomidorków oraz kulki mozzarelli. Całość oprószamy posiekaną bazylią.
NADZIENIE;
Na olej wrzucamy szpinak Smażymy do miękkości. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Ser ścieramy na tarce. Dokładamy wraz ze śmietaną do szpinaku. Dokładnie mieszamy całość. Wykładamy na ciasto drożdżowe. Pieczemy