Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO blaszka 24x36 cm
-
mąka
35 dag -
olej
3-4 łyżki -
mleko
170 ml -
drożdże
1/4 kostki -
sól do smaku
-
cukier
1 płaska łyżeczka -
jajko
do ciasta -
białko do smarowania
NADZIENIE;
-
szpinak mrożony
700 gram -
śmietana
2 łyżki -
czosnek
4 ząbki -
ser żółty
100 gram -
sól do smaku
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
-
pomidorki koktajlowe
ok 5 sztuk do dekoracji -
mozzarella małe kulki
do dekoracji -
bazylia świeża
do podania -
olej do smażenia
-
Majeranek suszony Prymat
ok 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę, formując wyższe brzegi. Następnie brzegi smarujemy białkiem.
Na środek wykładamy nadzienie. Pieczemy około 35-40 minut (180°). Po upieczeniu za pomocą majonezu wykonujemy linie boiskowe. Na wierzchu układamy połówki pomidorków oraz kulki mozzarelli. Całość oprószamy posiekaną bazylią.
NADZIENIE;
Na olej wrzucamy szpinak Smażymy do miękkości. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Ser ścieramy na tarce. Dokładamy wraz ze śmietaną do szpinaku. Dokładnie mieszamy całość. Wykładamy na ciasto drożdżowe. Pieczemy
To przepis który powinien zagościć w domu każdego prawdziwego kibica.![]()
Komentarze (13)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (3)