Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 50 dag
cebula 2
wino czerwone 100 ml
bulion 1 szklanka
przecier pomidorowy 300 g
czosnek ząbki 2
papryka żółta 1
pieczarki 5
ogórki kiszone 4
smalec 2 łyżki
śmietana 18-procentowa 3 łyżki
Galuszki:
jajko 3
mąka pszenna 250 g
woda 150 ml
olej 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami

Kroki postępowania

1
Wołowinę kroimy w paski. Na patelni rozpuszczamy smalec. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy. Gdy cebula zmięknie dodajemy wołowinę.
Krok 1 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
2
Ogień zwiększamy i smażymy mieszając, aż mięso przestanie być surowe.
Krok 2 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
3
Wtedy dolewamy wino. Na średnim ogniu redukujemy wino.
Krok 3 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
4
W międzyczasie do przecieru pomidorowego wsypujemy bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Wracamy do wołowiny.
Krok 4 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
5
Po odparowaniu wina do mięsa wlewamy bulion. Dodajemy pokrojone w paski pieczarki i paprykę żółtą. Wlewamy przygotowany przecier. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Krok 5 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
6
Wtedy do wołowiny dodajemy pokrojone w paski ogórki kiszone.
Krok 6 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
7
Mieszamy i ponownie patelnię przykrywamy.
Krok 7 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
8
Na małym ogniu dusimy do miękkości wołowiny. Pod koniec dodajemy zahartowaną śmietanę i mieszamy.
Krok 8 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
9
Zabieramy się za galuszki. Przesianą mąkę mieszamy z solą. Wbijamy jajka oraz dodajemy olej.
Krok 9 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
10
Wyrabiamy ciasto stopniowo wlewając wodę. Masa powinno być lekko lejąca.
Krok 10 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
11
Tak przygotowane ciasto oddzielamy szpatułką i wrzucamy na osolony wrzątek.
Krok 11 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
12
Kluski można podawać w gulaszu lub polać je gulaszem. Smacznego.
Krok 12 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 03.02.2013 18:17
z tego co pamiętam to były to "części gulaszowe" pakowane w pojemniki po 500g. Nie miały precyzyjnie określonego pochodzenia.
SmacznaPyza 03.02.2013 16:58
wołowinę z jakiej części tuszy zużyłeś do tego dania ?
Jolanta_P-S 09.01.2013 07:46
Jak ja dawno nie robiłam strogonowa, a ten mi pasuje.
MAR3STA 08.01.2013 15:14
fajna propozycja
Grażyna13 08.01.2013 13:41
Podoba mi się :)
aginaa 07.01.2013 19:07
pyszne
treonina 07.01.2013 18:33
wspaniałe danie!
Lukrecja29 07.01.2013 08:09
uwielbiam mniam mniam
Katarzyna/kate1980 06.01.2013 18:35
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak