Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    50 dag
  • cebula

    2
  • wino czerwone

    100 ml
  • bulion

    1 szklanka
  • przecier pomidorowy

    300 g
  • czosnek ząbki

    2
  • papryka żółta

    1
  • pieczarki

    5
  • ogórki kiszone

    4
  • smalec

    2 łyżki
  • śmietana 18-procentowa

    3 łyżki
  • Galuszki:

  • jajka

    3
  • mąka pszenna

    250 g
  • woda

    150 ml
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
Wołowinę kroimy w paski. Na patelni rozpuszczamy smalec. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy. Gdy cebula zmięknie dodajemy wołowinę.
Krok 2 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
Ogień zwiększamy i smażymy mieszając, aż mięso przestanie być surowe.
Krok 3 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
Wtedy dolewamy wino. Na średnim ogniu redukujemy wino.
Krok 4 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
W międzyczasie do przecieru pomidorowego wsypujemy bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Wracamy do wołowiny.
Krok 5 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
Po odparowaniu wina do mięsa wlewamy bulion. Dodajemy pokrojone w paski pieczarki i paprykę żółtą. Wlewamy przygotowany przecier. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Krok 6 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
Wtedy do wołowiny dodajemy pokrojone w paski ogórki kiszone.
Krok 7 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
Mieszamy i ponownie patelnię przykrywamy.
Krok 8 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
Na małym ogniu dusimy do miękkości wołowiny. Pod koniec dodajemy zahartowaną śmietanę i mieszamy.
Krok 9 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
Zabieramy się za galuszki. Przesianą mąkę mieszamy z solą. Wbijamy jajka oraz dodajemy olej.
Krok 10 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
Wyrabiamy ciasto stopniowo wlewając wodę. Masa powinno być lekko lejąca.
Krok 11 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
Tak przygotowane ciasto oddzielamy szpatułką i wrzucamy na osolony wrzątek.
Krok 12 - Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami foto
Kluski można podawać w gulaszu lub polać je gulaszem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 03.02.2013 18:17
z tego co pamiętam to były to "części gulaszowe" pakowane w pojemniki po 500g. Nie miały precyzyjnie określonego pochodzenia.
SmacznaPyza 03.02.2013 16:58
wołowinę z jakiej części tuszy zużyłeś do tego dania ?
Jolanta_P-S 09.01.2013 07:46
Jak ja dawno nie robiłam strogonowa, a ten mi pasuje.
MAR3STA 08.01.2013 15:14
fajna propozycja
Grażyna13 08.01.2013 13:41
Podoba mi się :)
aginaa 07.01.2013 19:07
pyszne
treonina 07.01.2013 18:33
wspaniałe danie!
Lukrecja29 07.01.2013 08:09
uwielbiam mniam mniam
Katarzyna/kate1980 06.01.2013 18:35
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat