Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek w osłonce

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

boczek surowy 1.5 kilograma
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek świeży posiekany 2 ząbki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
kolndra utłuczona 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

osłonka barierowa termokurczliwa 45 centymetrów

Porada

Jeżeli nie mamy termometru, to czas liczyć od chwili pojawienia się pęcherzyków na wodzie. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i obserwować, nie dopuścić do wrzenia. Pasek boczku powinien mieć mniej niż 10 cm szerokości a osłonka 10cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek w osłonce


1. Przyprawy wymieszać i natrzeć boczek. Zawinąć ciasno w folię i na dobę wstawić do lodówki.
2. Osłonkę na kilka minut namoczyć w wodzie. Boczek włożyć do osłonki i z obu stron ciasno zawiązać bawełnianą grubą nitką.
3. Włożyć do garnka, zalać wodą i parzyć nie doprowadzając do wrzenia w temperaturze 75 - 80 stopni 2 godz.20 min. Czas liczymy od chwil osiągnięcia wymaganej temperatury.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 22.11.2014 11:57
wygląda bardzo zachęcająco!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak