Boczek w osłonce

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • boczek surowy

    1.5 kilograma
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek świeży posiekany

    2 ząbki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • kolndra utłuczona

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo

  • osłonka barierowa termokurczliwa

    45 centymetrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


1. Przyprawy wymieszać i natrzeć boczek. Zawinąć ciasno w folię i na dobę wstawić do lodówki.
2. Osłonkę na kilka minut namoczyć w wodzie. Boczek włożyć do osłonki i z obu stron ciasno zawiązać bawełnianą grubą nitką.
3. Włożyć do garnka, zalać wodą i parzyć nie doprowadzając do wrzenia w temperaturze 75 - 80 stopni 2 godz.20 min. Czas liczymy od chwil osiągnięcia wymaganej temperatury.
Jeżeli nie mamy termometru, to czas liczyć od chwili pojawienia się pęcherzyków na wodzie. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i obserwować, nie dopuścić do wrzenia. Pasek boczku powinien mieć mniej niż 10 cm szerokości a osłonka 10cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 22.11.2014 11:57
wygląda bardzo zachęcająco!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat