boczek rolowany

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek ząbki

    16
  • Majeranek suszony Prymat

  • sól

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • olej

  • przyprawa do potraw

  • kminek Prymat

  • boczek

    1 chudy
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

jest to bardzo smaczny i aromatyczny boczek. 12 godzin przed pieczeniem nacieramy go rozgniecionym czosnkiem wymieszanym z jedną łyżeczką soli. Przed zawijaniem (na drugi dzien) nacieramy boczek przyprawami (ziolami prowansalskimi, majerankiem, bazylia, jarzynka), zawijamy, wiązemy sznurkiem i w malej miseczce mieszamy ok 3-4 lyzki oleju z pół lyzeczki ostrej i pół łyzeczki slodkiej papryki mielonej. po wymieszaniu nacieramy po wierzchu boczek, na koniec posypujemy kminkiem i pieczemy w foli 1,5h a pół godziny pieczemy bez zadnego \'okrycia\'. gdy mieso jest calkowicie zimne to mozemy zdjać sznurki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Faustyna 20.07.2011 14:08
Nie ma to jak swojskie mięsko na kanapce! Przynajmniej wiadomo co jest w środku!
Anna146 09.07.2011 11:51
smacznie wygląda
Ewa111 15.05.2011 15:21
bardzo lubię tak przygotowany boczek
Małgorzata106 07.02.2011 13:29
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat