Przepis i sposób przygotowania na: Boczek Rolex
Cebulę zetrzeć na tarce, przecisnąć przez praskę czosnek i wymieszać je z połową łyżeczki papryki, solą peklową i odrobiną soli kuchennej. Natrzeć boczek, zrolować i wstawić do lodówki na 12 godzin. Odcięte kawałki boczku zmielić, doprawić solą , pieprzem ostrą papryką i również wstawić do lodówki. Lekko zapeklowany boczek rozwinąć- na środku płata równo rozłożyć zmielone okrawki- doprawić jeśli potrzeba i zrolować ponownie ale tym razem bardzo dokładnie i bardzo ciasno. Naciągnąć na boczek siatkę- siatka ma byc ciasna. Wędzić na drewnie owocowym w temperaturze między 40 a 50 stopni przez około 5 godzin. Po wędzeniu wystudzić, niech mięso odpocznie, następnego dnia włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 1h 15 min. Polecam.