Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony w piekarniku
Domowa wędlina dla całej rodziny? Ten boczek na kanapki sprawdzi się idealnie! Jest aromatyczny, kruchy i pełen smaku. Spróbujcie go w tej wersji.
Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Czosnek ok 6 ząbków przeciskamy przez praskę i nacieramy nim kawałki boczku (boczek miałam w dwóch kawałkach). Ziele angielskie rozkruszamy albo mielimy i oprószamy mięso. Mięso obsypujemy też majerankiem i obkładamy połamanymi liśćmi laurowymi. Przykrywamy i odstawiamy na ok 3 godz. do lodówki(można na noc).
Mięso po wyjęciu z lodówki zostawiamy na ok 20 min w temperaturze pokojowej.
Mięso oczyszczamy z liści laurowych i przekładamy do blaszki albo naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem. Pieczemy ok 90- 110 min w 180 stopniach.