Boczek pieczony w piekarniku

Boczek pieczony w piekarniku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Smaczne i pachnące upieczone w piekarniku mięso. Dobre na stół i dobre na kanapki ze świeżego pieczywa.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Boczek pieczony

  • boczek surowy

    2.2 kilograma
  • ząbki czosnku

    8 ząbków
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • liść laurowy

    5 liści
  • majeranek

    3 łyżki
  • sól i pieprz

    2 szczypty
  • olej

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Czosnek ok 6 ząbków przeciskamy przez praskę i nacieramy nim kawałki boczku( boczek miałam w dwóch kawałkach). Ziele angielskie rozkruszamy albo mielimy i oprószamy mięso. Mięso obsypujemy też majerankiem i obkładamy połamanymi liśćmi laurowymi. Przykrywamy i odstawiamy na ok 3 godz do lodówki(można na noc).

Mięso po wyjęciu z lodówki zostawiamy na ok 20 min w temperaturze pokojowej.

Mięso oczyszczamy z liści laurowych i przekładamy do blaszki albo naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem. Pieczemy ok 90- 110 min w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat