Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

boczek pieczony w cebuli

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 3 szt
czosnek 3 ząbki
sól 1 łłłłyżeczka
pieprz szczypta
bulion warzywny 1 szkl
imbir 5 cm
majeranek 1 łyżeczka
rozmaryn 0,5 łyżeczki
tymianek szczypta
boczek 70 surowy bez kości
ocet winny 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: boczek pieczony w cebuli

boczek nacieramy solą a skórę nacinamy po skosie tak aby powstały romby. W nacięcia wkładamy plasterki czosnku i lekko solimy. Odstawiamy na 2-3 godziny. Na patelni smażymy pokrojoną w plastry cebulę, ząbek czosnku imbir w plasterkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podsmażoną cebulę układamy mięso skórą do góry podlewamy bulionem, winem lub octem winnym dodajemy zioła: majeranek, rozmaryn i tymianek. Dusimy ok 15 minut a potem wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.07.2013 14:40
smaczny taki domowy boczek
Wojt@s
Wojt@s 11.06.2013 00:30
muszę spróbować
Janina 04.04.2013 14:31
Bardzo smaczne
msmors 04.04.2013 12:41
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak