Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek parzony

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zalewa do peklowania:
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 70 g
czosnek 4 ząbki
ziele angielskie 6 szt
majeranek 2 łyżki
woda zimna 1,5 (przegotowana)
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
boczek 2x60 surowy

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek parzony

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy zalewę do peklowania: do garnka wlewamy wodę, następnie dodajemy sól peklową, przeciśnięty czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek, wszystko mieszamy,
Krok 1 - Boczek parzony foto
2
następnie wkładamy do zalewy boczek i peklujemy go około 48h nakłuwając co kilka godzin. ja ze względu na zimową porę trzymałam wszystko na balkonie ale doskonale nadaje się do tego lodówka ;)
Krok 2 - Boczek parzony foto
3
Zaparzamy zapeklowany boczek przez około 30 minut we wrzącej wodzie
Krok 3 - Boczek parzony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

-Natka- 30.12.2012 17:55
taki swojski boczek jest najlepszy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak