"bociany" na ostro

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mąka

    1,8 kg
  • woda

    3 szklanki letniej
  • cebula

    6 sztuk
  • smalec

    4 łyzki
  • papryczka

    chilli 1 ,5sztuka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • czosnek

    3 ząbki
  • słonina

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - "bociany" na ostro foto
Ziemniaki ścieramy tak jak to robimy na placki ziemniaczane, na tarce o małych oczkach. Tak samo robimy z 4cebulami, pozostałe z nich musimy zeszklić na patelni, oczywiście rozgrzanej na smalcu, chyba,że ktoś nie ma to oleju.
Krok 2 - "bociany" na ostro foto
Masę ziemniaczaną i starą cebulę, mieszamy ze sobą, wrzucamy do patelni i smażymy tak aby ziemniaki straciły swój surówy smak, tzw. surowizne -w ten sposób to ujmę. Dodajemy posiekaną bardzo drobno papryczkę i przyprawy i czosnek posiekany.
Krok 3 - "bociany" na ostro foto
Mąkę z ciepłą wodą zagniatamy na ciasto. Dodajemy 2 łyżeczkę soli.
Powstałe ciasto dzielimy na cześci, podobnie jak na pierogi.
Krok 4 - "bociany" na ostro foto
Każdą z rozwałkowanych części musimy posmarować ostygnieta masą ziemniaczaną na całej długości i zwijamy w rulonik, cos jak roladę:)

słoninę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, topimy aż powstaną nam skwarki.
Krok 5 - "bociany" na ostro foto
Rulon dzielimy na cześci, tak by powstały "bociany" tak na szerokość około 4 cm, oczywiscie wg uznania. wrzucamy do osolonej , wrzacej wody. Podajemy polane tłuszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mic 03.01.2014 22:33
W stronach mojej Żony tak sie nazywają.. Poznałem je pierwszy raz u Jej Cioci, i taka nazwa u Nich zawsze była... tak więc i u mnie.. Okolice Puław.
Maria 70 03.01.2014 22:20
Podoba mi się przepis,tylko dlaczego "bociany". Też jestem ciekawa etymologii.
SmacznaPyza 03.01.2014 22:01
pierwszy raz spotykam się z nazwą klusek "bociany" - czy to nazwa regionalna ? jeśli tak to z jakiej części kraju ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat