Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bób z boczkiem i parmezanem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bób 1/2 kg
boczek wędzony 0,2 kg
parmezan starty 0,1 kg
masło 50 g
sól do smaku

Porada

Krótko przegotowany bób, i zalany zimną wodą zachowa żywo zielony kolor.

Przepis i sposób przygotowania na: Bób z boczkiem i parmezanem

Bób wrzucamy do osolonego wrzątku na 5-7 minut. Odcedzamy i przelewamy obficie zimna wodą, łuskamy i podsmażamy na maśle do miękkości. Boczek kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu – boczek wytopi swój tłuszcz podczas smażenia). Bób przekładamy na półmisek, na wierzch wrzucamy boczek i posypujemy startym parmezanem. Taki bób jest doskonałą przystawką jak również dodatkiem do obiadu np. zamiast tradycyjnych ziemniaków. :) Mniam :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 20.06.2016 22:29
i zwykły bób dostał charakteru w tym przepisie
mysza75 15.10.2015 10:27
jakie to fajne i dobre coś dla mnie
ilka01 14.10.2015 16:48
wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak