Bób z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bób

  • boczek wędzony

  • cebula

  • czosnek

  • wino białe wytrawne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

# 1/2 kg bobu
# 1 średnia cebula
# 2 ząbki czosnku
# ok 15 dkg wedzonego chudego boczku
# sól
# pieprz
# kieliszek bialego wytrawnego wina
# 1 łyżka oleju


Wykonanie:
Bób ugotować do miękkości, ostudzić i zdjąć skórkę.Boczek pokroić w słupki i lekko wysmażyć na patelni z lyżką oleju . Cebulę pokroić w kostkę ,dodać do boczku i dalej smażyć . Następnie posiekać drobno czosnek i dodać do boczku. Smazyć jeszcze 3 minuty.Do boczku dołożyć bób, przyprawić do smaku solą i pieprzem, podlać kieliszkiem wina i dusić parę minut aż płyn wyparuje.Podawać ciepłe z pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 21.09.2015 12:12
wygląda pysznie
IZABELA29 01.06.2013 09:58
w tym roku posiałam bób więc jest możliwość ,że tak go przygotuję .
barbara11561 28.03.2013 18:34
bardzo smacznie podany
alaaa 30.06.2012 14:23
apetycznie to wygląda,,
agnieszka214 16.06.2012 04:28
pychota
IZABELA29 24.03.2012 08:27
oj dawno nie jadłam..
anemon 18.03.2012 18:05
Już nie mogę doczekać się pierwszego bobu.
ronald88 13.01.2012 08:17
super
Seba 20.12.2011 11:06
super
agnieszka137 26.11.2011 23:16
wyśmienite danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat