Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błyskawiczne ciasto z bakaliami i jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka pszenna 2 szklanki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
cukier kryształ 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
imbir 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
olej 2/3 szklanki
jabłka 4-5 szt
orzechy włoskie 10 dag
żurawina 10 dag
migdały siekane 10 dag

Porada

Ciasto podczas dodawania mąki będzie gęste, lecz po dodaniu ubitej piany jego kosnsystencja będzie płynniejsza. Ciasto posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Błyskawiczne ciasto z bakaliami i jabłkami

1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Orzechy i migdały zmielić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
3. Do utartych żółtek z cukrem dodawać mąkę i olej, wymieszać łyżką.
4. Do ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka i bakalie, wymieszać.
5. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, wymieszać najlepiej rękoma.
6. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 08.01.2015 08:07
Lubię szybkie ciasta:)
monika141 08.01.2015 07:49
super proste ciasto
Małgorzata Pin 07.01.2015 21:48
jak błyskawiczne to trzeba je zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak