Blok najeżony bakaliami

Blok najeżony bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko w proszku

    400 g
  • owoce kandyzowane

    200 g
  • herbatniki

    75 g
  • płatki migdałowe

    50 g
  • masło

    20 g
  • kakao

    3 łyżki (gorzkie)
  • cukier

    1 szklanka
  • mleko 3,2%

    0,5 szklanki
  • rodzynki

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Blok najeżony bakaliami

Kroki postępowania

Krok 1 - Blok najeżony bakaliami foto
1. Mleko zagotowujemy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i mieszamy, na wolnym ogniu aż się rozpuści. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier, następnie tak samo postępujemy z kakao. Zdejmujemy z ognia i lekko wystudzamy. Następnie przelewamy do miski i stopniowo, ciągle miksując dodajemy mleko w proszku.
Krok 2 - Blok najeżony bakaliami foto
2. Wrzucamy połamane na kawałki herbatniki, rodzynki, mieszankę owoców kandyzowanych i 30 g płatków migdałów. Ręcznie ugniatamy na zwartą masę (gdy zacznie twardnieć i ciężko się ugniatać zwilżamy dłonie gorącą wodą)
Krok 3 - Blok najeżony bakaliami foto
3. Keksówkę o wymiarach 24X7 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy masę, dokładnie przygniatając, aby była zwarta. Wierzch posypujemy resztą migdałów lekko je wgniatając. Wkładamy do lodówki do stężenia na około półtorej, dwie godziny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Skotka 21.03.2015 21:00
Pyszny deser:))
Stenka 21.03.2015 19:49
smaczny deser
agnieszka214 21.03.2015 19:25
warty wypróbowania
paulina2157 21.03.2015 19:18
bardzo fajny
Babeczka35 21.03.2015 18:00
Bardzo pysznie:)
gosia561 21.03.2015 17:33
na święta będzie pasował

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat