blok czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masła

    300 g
  • wiórków kokosowych

    50 g
  • jajko

    2 szt
  • przesianego cukru pudru

    300 g
  • kakao

    80 g
  • cukru waniliowego

    1 łyzka
  • kruchych herbatników

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyłóż prostokątną formę papierem do pieczenia.Powoli rozpuść masło na małym ogniu,wymieszaj z wiórkami kokosowymi i odstaw do przestygnięcia.Utrzyj jajka z cukrem pudrem na puszystą masę.Dodaj kakao i cukier waniliowy.Wlej cienkim strumieniem jeszcze ciepłe masło,cały czas mieszając.Uważaj-jeśli tłuszcz bedzie za ciepły.masa moze się zważyć.Rozsmaruj powstałą masę kakaową na dnie formy.Nakładaj ją naprzemiennie z herbatnikami,pamiętając że na wierzchu bloku powinna znalęźć się warstwa masy.Wstaw formę do lodówki aby blok stężał-najlepiej na całą noc Wyjmij i podziel ciasto na porcję dopiero przed podaniem.Przechowuj blok w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
patusia 10.12.2010 00:41
Uwielbiam bloki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat